Earth issues?

  1. excossack Member

    Messages:
    596
    Location:
    North West
    I was trying to weld with my Cebora 130 /w Co2 and could not get it to weld.
    Wire feeding OK, but all I got was feed - pop - feed - pop - feed - pop
    Checked the earth all good.
    Tried on a fresh bit of metal cleaned up so it was shiny
    Cleaned the welding clamp
    Tried the wire for the earth direct to the metal and clamped in place
    Still the same.
    Any pointers on what to try next?
     
  2. the snooper

    the snooper getting older by the day

    Messages:
    20,590
    Location:
    Hull UK
    Check the connections inside the welder especially crimped on the return cable look for signs of heat if the lead is crimped to the output from transformer I would remove the crimp and rejoin also check the clamp connection and torch connections
     
  3. Robotstar5

    Robotstar5 Casanunda Staff Member

    Messages:
    18,198
    Location:
    Birmingham
    Worn or loose contact tip?
     
  4. rikrobson

    rikrobson Member

    Messages:
    3,850
    Location:
    Perth, Scotland
    That sounds like the wire not feeding. Are you maybe tightening a loop in the torch lead and the testing it straight?
    I'd get a test piece and try it with a straight torch lead. I'd also change tip and make sure it's tight. They can get hot and wobble about.
    I'd also try turning up the wire speed. You don't say what you are welding and the settings of the unit. They can be temperamental at times.
     
  5. excossack Member

    Messages:
    596
    Location:
    North West
    Thanks chaps. I will have a look at the points mentioned and also have a look at the settings.
    I was welding some steel, about 3mm on 2 and Max and wire speed 4 or 5 I think.

    Contact tip being the shroud?
     
  6. the snooper

    the snooper getting older by the day

    Messages:
    20,590
    Location:
    Hull UK
    no the tip is inside the shroud where the wire comes from :D
     
  7. excossack Member

    Messages:
    596
    Location:
    North West
    arr that one. Got spares of them
     
  8. the snooper

    the snooper getting older by the day

    Messages:
    20,590
    Location:
    Hull UK
    If you have a compressor pull the wire out and with the tip removed blow the liner out while you are at it
     
  9. GW8IZR

    GW8IZR Gone.

    Messages:
    2,323
    Location:
    Anglesey
    The Cebora 130 wire feed isnt fantastic and needs the tension adjuster wound up pretty tight to get a good feed.

    It looks like its feeding 'til it encounters a bit of resistance or the torch lead is bent a bit.

    Try winding the tension up
     
Advertisements